top of page

Ο Δρόμος του Μεταξιού

Το μετάξι είναι ένα δώρο της φύσης που καλλιεργείται για πάνω από 3500 χρόνια. Τεχνικές ζωγραφικής στο μετάξι είναι καταγραμμένες από το 2ο αιώνα π.Χ. στην Ινδία ενώ δύο αιώνες αργότερα άκμασε στην Ιάβα.

Η τέχνη του εξαπλώθηκε στη Ρωσία όπου και έγινε αρκετά δημοφιλής. Στη συνέχεια μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων, διαδόθηκε στους καλλιτέχνες της Γαλλίας που το λάτρεψαν για την απαλή του υφή και τις χρωματικές του δυνατότητες, με αποτέλεσμα η παρουσία του να γίνει απαραίτητη στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας.

Μέχρι και τον 18ο αιώνα που η τέχνη μεταφέρθηκε στην Αμερική, το μετάξι εξακολουθούσε να είναι απαγορευτικό οικονομικά για τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις και η κατοχή ενός πίνακα από μετάξι σήμανε υψηλή τέχνη, κάτι το ιδιαίτερο και μοναδικό. Μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα η ζωγραφική στο μετάξι άρχισε να διαδίδεται στο ευρύτερο κοινό και να αποτελεί κλάδο της υδατογραφίας.

Η ζωγραφική στο μετάξι, είναι μια μορφή ακουαρέλας που παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, καθώς το χρώμα απλώνεται γρήγορα και άναρχα προς όλες τις κατευθύνσεις. Χρειάζεται ιδιαίτερη εξάσκηση, τεχνική και ταχύτητα για να το τιθασεύσεις. Η καθαρότητα και διαφάνεια του χρώματος στην απαλή επιφάνεια του μεταξιού, μοιάζει μ’ένα ελεύθερο αέρινο πνεύμα, δίνοντας ένα ανεπανάληπτο τελικό αποτέλεσμα.

Στα ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΜΑΤΑ θα βρείτε πιοκιλία από μαντήλια και εσάρπες από φυσικό μετάξι ζωγραφισμένα στο χέρι απο την Πέννυ Γιαννοπούλου

Φιλικά

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΜΑΤΑ www.DoingArt.gr

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά
bottom of page