top of page

Η Τέχνη μέσα από την πασχαλινή λαμπάδα


Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην πρωτοχριστιανική Εκκλησία. Αφορούσε στο καλωσόρισμα-βάφτισμα των νέων μελών της, μετά από σχετική προετοιμασία, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης. Το έθιμο συνεχίστηκε φτάνοντας στις μέρες μας σαν ένα γιορτινό καλωσόρισμα της Ανάστασης και της άνοιξης. Συμβολίζει το φως του Χριστού που φωτίζει την ψυχή των πιστών, τον ήλιο της επερχόμενης Άνοιξης και την ήττα του θανάτου και του σκότους.

Στις μέρες μας η Πασχαλινή λαμπάδα έχει αποκτήσει περισσότερη λάμψη και ομορφιά και πολλές από αυτές αποτελούν έργα τέχνης. Οι λαμπάδες σήμερα παντρεύουν αριστοτεχνικά την παράδοση με την τέχνη και τη φαντασία, δημιουργώντας περίτεχνα καλλιτεχνικά έργα. Θα τις βρούμε είτε ζωγραφισμένες είτε στολισμένες με έντεχνα στοιχεία, λεπτά κοσμήματα, κορδέλες η και μικρά χαριτωμένα παιχνιδάκια, ανάλογα με το κοινό που προορίζονται. Μάλιστα τα Ελληνικά παραδοσιακά μοτίβα έχουν μεγάλη απήχηση και αρέσουν ιδιαίτερα.

Συνήθως συνοδεύονται από αντίστοιχου ύφους διακοσμητικά καλλιτεχνικά κουτιά φύλαξης, με κορδέλες, οργάντζες, ζωγραφιές και άλλα στοιχεία, δίνοντας στο σύνολο μια ολοκληρωμένη αισθητική ενός χειροποίητου έργου τέχνης. Αποτελούν έργα τέχνης στο σύνολο τους, και για αυτό συνήθως φυλάσσονται ανέπαφες σαν διακοσμητικό στοιχείο για όλο το χρόνο.

Στο κατάστημα μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από λαμπάδες, κουτιά, πασχαλινά διακοσμητικά και εικαστικά αντικείμενα, όλα φτιαγμένα στο χέρι με τη ζεστασιά το μεράκι του χειροποίητου.

Καλό Πάσχα - Καλή Ανάσταση

Χειροποιήματα, www.doingart.gr

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά
bottom of page