top of page

Η μελαγχολία της επιστροφής από τις διακοπές: 10 τρόποι για καλύτερη προσαρμογή.


Κάθε χρόνο τα ίδια, με το τέλος του καλοκαιριού και των διακοπών νάτο πάλι μπροστά μας!!!! Εκνευρισμός, μελαγχολία , κούραση, άγχος και μια υφέρπουσα κατάθλιψη που δεν λέει να φανερωθεί. Και κατά το απογευματάκι να και λίγος πονοκέφαλος σαν κερασάκι στην τούρτα. Αν νιώθετε τα περισσότερα από αυτά, τότε σας έχει χτυπήσει η «νόσος» που ονομάζεται «μελαγχολία μετά τις διακοπές» ή Seasonal Affective Disorder, στο πιο επιστημονικά. Μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα φυσικό όταν μετά από 4 ώρες σεζλόνγκ και ηλιοθεραπεία στην παραλία, να πρέπει να καθίσεις 8 ώρες στην καρέκλα του γραφείου, με θέα τον διευθυντή.

Ελάτε λοιπόν σιγά σιγά, να δούμε μερικές απλές και έξυπνες ενέργειες και συμπεριφορές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε όλα τα καλά που μας πρόσφεραν οι καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να μας «χτυπήσει» η νόσος. Δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο.

  • Μην γυρίστε τελευταίο δευτερόλεπτο από την εξοχή στο σπίτι. Μια δυο μέρες πριν θα σας βοηθήσουν στην προσαρμογή, στο άδειασμα από τις βαλίτσες , στην τακτοποίηση και κυρίως να προσαρμοστείτε σταδιακά.

  • Ξεκινήστε με τις πιο απλές και εύκολες δουλειές στο σπίτι ή στο γραφείο, με σωστό καταμερισμό και κυρίως όχι συμβούλια και μεγάλες αποφάσεις με το καλημέρα. Κοντούς και εφικτούς στόχους και σιγά σιγά ανεβάζουμε ρυθμό.

  • Βάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία σας, ένα βότσαλο από την ωραία παραλία που ξενυχτήσατε, ένα φυτό ή λουλούδι στο χώρο σας, για να ανακαλείτε τις όμορφες στιγμές σας.

  • Ξεκινήστε κάτι που από καιρό θέλατε να κάνετε και συνεχώς το αναβάλατε. Τώρα είστε γεμάτοι ενέργεια

  • Αποφεύγετε φράσεις όπως "τελευταίο μπάνιο ", "τελευταίο Σ/Κ", "τελευταία εκδρομή" και άλλες παρόμοιες, δεν ωφελούν. Όσο μεγαλύτερη η ανάγκη δραματοποίησης, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή. ·

  • Ασκηθείτε! Περπατήστε! Η γυμναστική αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την καταπολέμηση του στρες και της μελαγχολίας. Άσε που θα κάψετε και τις περίσσιες θερμίδες που ίσως μαζέψατε.

  • Αχ οι καλοκαιρινοί έρωτες! Φαίνονται δυνατοί γιατί φυτρώνουν σε διαφορετικό πλαίσιο, με καλοκαιρινό συναίσθημα ανεμελιάς και ξενοιασιάς. Αν βγουν, έχει καλώς. Αν δε βγουν, πάλι εδώ είμαστε. Πάντα υπάρχει περιθώριο για κάτι νεότερο. Μην κολάτε στο παελθόν.

  • Το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορεί να μην έχουν ήλιο, ζέστη και μπάνια αλλά έχουν συγκεντρώσεις σε σπίτια φίλων, ωραία παρείστικα κουτουκάκια, θέατρα, μουσικές σκηνές, μπαράκια και γενικότερα αξίες και καταστάσεις με παραγνωρισμένη πολλές φορές σημασία.

  • Πρώτη σας δουλειά, επισκέψεις σε συγγενής, φίλους ή οικογένεια. Κουβεντούλα και αφήγηση των διακοπών σας μαζί τους. Η διατήρηση των επαφών δίνει μία αίσθηση συνέχισης της ίδιας διάθεσης και ταυτόχρονα κάνει πιο ομαλή την μετάβαση στην καθημερινότητα.

  • Σκεφτείτε, αναλύστε, προγραμματίστε το επόμενο μικρό σας ταξίδι-έξοδο-διασκέδαση. Εξάλλου ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι πλούσιοι πολιτιστικά μήνες. εκμεταλλευτείτε τους.

Χαμογελάστε λοιπόν και ξεπεράστε το. Καλοκαίρι υπήρχε και πέρσι. θα υπάρξει και του χρόνου. Άσε που δεν είναι οι εποχές αλλά τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που μας ομορφαίνουν. Και τέτοια βρίσκεις όλες τις εποχές του χρόνου.

(Και για πρακτική εφαρμογή στα παραπάνω, ακούστε τον Eric Clapton στο Autumn Leaves βλέποντας τους σχετικούς πίνακες από την Lena Karpinsky! )

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά
bottom of page