top of page

Δυο λόγια για το Μακραμέ – Μια σύντομη Ιστορία

Έχετε προσέξει ότι στις μέρες μας όλο και ποιο συχνά ακούτε η βλέπετε περίτεχνα κοσμήματα από Μακραμέ? Οι μεγαλύτερες τα θυμούνται ίσως από την εποχή των 70ς, των χίπις και της ψυχεδέλειας. Όμως όπως λέει και η παροιμία "what goes around comes around" και, να λοιπόν ξανά στη μόδα!!

Όμως πάμε για λίγο πίσω στους Άραβες του 13ου αιώνα, όπου οι τεχνίτες της υφαντουργίας έδεναν περίτεχνους κόμπους με κλωστές και νήματα στις άκρες από υφάσματα, πετσέτες, εσάρπες και πέπλα για διακόσμηση. Η τέχνη δεν άργησε να φτάσει στην Ευρώπη του μεσαίωνα και της βικτωριανής εποχής για να γίνει η τέχνη των ευγενών και της αστικής τάξης. Η Queen Mary επέβαλε στις κυρίες της συνοδείας της να μάθουν τη τέχνη. Παράλληλα και η εκκλησία χρησιμοποιούσε κατά κόρο τελετουργικά ενδύματα ή υφάσματα φτιαγμένα η συνδυασμένα με στοιχεία μακραμέ. Στην Κίνα το μακραμέ χρησιμοποιούνταν για την διακόσμηση των παλατιών και τα φορέματα του αυτοκράτορα και των ευγενών. Και τέλος οι ναυτικοί με την εμπειρία τους σε κόμπους εμπλούτισαν και διεύρυναν την τέχνη και την αισθητική, με ποιο σύνθετους κόμπους και με ποικιλία υλικών. Έτσι φτάσαμε σήμερα εκτός από βραχιόλια, περιδέραια, δαχτυλίδια και άλλα αξεσουάρ, να βλέπουμε από ρούχα έως κουρτίνες έως δεκάδες διακοσμητικά για το σπίτι, όλα με την τέχνη του Μακραμέ. Και να σκεφτείτε ότι όλα αυτά είναι φτιαγμένα μόνο με κόμπους χωρίς πλέξιμο χωρίς βελόνες – βελονάκια, ή άλλα τεχνικά μέσα. Ο ορισμός του χειροποίητου.

Και όταν λέμε μόδα για το 2015 δεν έχετε παρά να δείτε τον Pharrell Williams στο εξώφυλλο του περιοδικού GQ ή την Beyoncé και την Rita Ora να φοράνε πολύχρωμα βραχιόλια στις συναυλίες τους. Ρίξτε μια ματιά σε μια Ιταλική διαφήμιση για μακραμέ που σας μεταφέρουμε.

Στα ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΜΑΤΑ φτιάχνουμε μόνοι μας διάφορα κοσμήματα που τα συνδυάζουμε με ημιπολύτιμες πέτρες,Murano, κεραμικά στοιχεία η κουκούλια μεταξωτά, προσθέτοντας έτσι στο κόσμημα μια ιδιαίτερη αξία και χάρη. Ρίξτε μια ματιά εδώ

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά
bottom of page