top of page

Τα κλασικά λάθη στη σχεδίαση των εσωτερικών χώρων τα γνωρίζετε? Είστε σίγουροι?


Χειρdata:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==οποιήματα

Δεν λέω, όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα interior designer που τον εμπιστευόμαστε για το καλό του γούστο και το αρμονικό αποτέλεσμα στις ιδέες του. Αλλά από την άλλη, μήπως κάνουμε και κανένα λαθάκι ή μήπως το παρακάνουμε?

Σας επισημαίνουμε τα ποιό συχνά και κλασικά λάθη και παγίδες στη διακόσμηση του σπιτιού και σας εξηγούμε πώς να τα αποφύγετε για να έχετε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Γιατί εδώ που τα λέμε, η αισθητική του χώρου που περνάμε τόσες πολλές ώρες, παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μας....

Το παιχνίδι με τα χρώματα

Μη φοβάστε τα τολμηρά χρώματα, πειραματιστείτε και κυρίως μη βάψετε όλο το σπίτι ζαχαρί γιατί πελαγώσατε. Ειδικά για μικρούς χώρους, ένα έξυπνο τρικ είναι η χρήση ενός βασικού χρώματος με παραλλαγές σε ποιο ανοικτό η σκούρο τόνο στις διάφορες επιφάνειες. Για ένα αποτέλεσμα ζεστό και φωτεινό, βάλτε τις ποιο φωτεινές αποχρώσεις στις ποιο σκιερές επιφάνειες. Αν το αγαπημένο σας χρώμα είναι ένα electric φούξια!, περιοριστείτε μόνο σε ένα διάδρομο ή σε κάποιες εσοχές συνήθως αντικριστά διαγώνια και όχι σε όλο το σαλόνι! Γενικώς τα πολλά και έντονα χρώματα κουράζουν, περιορίζουν τις επιλογές και παραπέμπουν στη αισθητική του παιδικού σταθμού-παιδότοπου. Α, να μην ξεχνάμε και τους λεκέδες. Στους τοίχους και στά χαλιά, κρατήστε τα ανοιχτά χρώματα, για τις κρεβατοκάμαρες, και εμπιστευθείτε το εκρού-μπεζ, το γκρι-σταχτί και το καφέ, για σκληρή καθημερινή χρήση σε καθιστικό και σαλόνι. Και τέλος ο χρυσός κανόνας των διακοσμητών «80% ουδέτερα γήινα χρώματα και 20% χρήση ενός ή δύο έντονων χρωμάτων».

Less is more

Τα πολλά έπιπλα , οι γεμάτοι πινάκες και διακοσμητικά τοίχοι, τα γεμάτα τραπέζια κουράζουν το μάτι όσο και αν όλα είναι από μόνα τους πολύ ωραία και ντιζαινάτα. Αφήστε χώρους να αναπνεύσουν, αλλάζετε διακόσμηση συχνά αντικαθιστώντας τα ανά εποχή για παράδειγμα. Η άνεση και η απλότητα εκπέμπει φινέτσα και χάρη. Όμως προσοχή μην βρεθείτε στην άλλη μεριά του απόλυτου minimal, χάνεται η ζεστασιά και η οικειότητα με το χώρο.

Το είδα σε ένα περιοδικό ή στο Internet.

Μην προσπαθείτε να αντιγράψετε ότι είδατε στις ιλουστρασιόν σελίδες του κάθε περιοδικού, πιθανόν να αποκτήστε ένα όμορφο μεν αλλά εξαιρετικά απρόσωπο ή αλλοπρόσαλλο συνολικό σκηνικό. Δείτε το όλο έργο σφαιρικά εφαρμόζοντας μια ενιαία πολιτική σχεδίασης για όλους τους χώρους. Όχι αποσπασματικές λύσεις, με άλλη φιλοσοφία στην κουζίνα άλλη στο καθιστικό και στο τέλος και μια Βικτωριανή κρεβατοκάμαρα επειδή μας εντυπωσίασε η ωραία παρουσίαση στο internet. Οι παρορμητικές αγορές είναι πολλές φορές άστοχες και με αμφίβολο αποτέλεσμα, γι’ αυτό έχετε συνέχεια κατά νου ενιαίο ύφος και εφαρμογή στο σύνολο. Άντε επειδή είσαστε νέοι και με φαντασία, σας επιτρέπουμε μικρές και προσεκτικές εκπλήξεις και εξαιρέσεις στον κανόνα.

Μη φοβάστε τους καθρέφτες.

Είναι τέλειοι, πολλαπλασιάζουν τον χώρο, φωτίζουν και δίνουν όγκο στα μικρά δωμάτια. Προτιμήστε αυτούς που έχουν μια μικρή διακόσμηση, μια πινελιά στην κορνίζα ή ένα σκάλισμα στο τζάμι από τον απλό και άδειο.

Ψήφισε ποιότητα αντί ποσότητα. Άλλο το δωμάτιο από το ΙΚΕΑ όταν είσαι φοιτητής και άλλο τώρα με παιδιά και οικογένεια για μια ζωή. Ναι ξέρω «ο προϋπολογισμός»?, όμως καλυτέρα λίγα-λίγα κάθε φορά, καλυτέρα ποιοτικά, αισθητικά και με μεγαλύτερη αντοχή.

Ζεστά –Ψυχρά χρώματα.

Χειροποιήματα

Τα Ζεστά έχουν την ικανότητα να "ζεσταίνουν" τον χώρο, δηλαδή να κάνουν το περιβάλλον πιο χαρούμενο, φωτεινό και ζωηρό, διεγείροντας συγχρόνως τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

Τέτοια χρώματα είναι τα κίτρινα, τα κόκκινα και τα καφέ, με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις τους.

Αντίστοιχα τα Ψυχρά ξεκουράζουν τα μάτια και δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς και ηρεμίας στον χώρο που χρησιμοποιούνται. Στα χρώματα αυτά ανήκουν τα πράσινα, τα γαλάζια και τα γκρίζα. Ετσι λοιπόν προσέξετε να μην μπερδεύετε τα ψυχρά με τα ζεστά για να έχετε χρωματική αρμονία και χρωματική μελωδικότητα. Ο κανόνας ισχύει και για το χρώμα των τοίχων, των διακοσμητικών, των χαλιών και των καλυμμάτων.

Το «Ανδρικό λάθος».

Η συλλεκτική φωτογραφική μηχανή του πατέρα, το πρώτο playmobil, η αντίκα φιγούρα από το star Wars, το poster και τα εισιτήρια από τον τελικό του eurobasket με τον Ν. Γκάλη, το εισιτήριο από την συναυλία των Pink Floyd το 1989 και καμιά εικοσaριά άλλα προσωπικά «συλλεκτικά» είναι μέσα σε αυτά που οι άνδρες κάνουν «φόνο» αν τους τα πειράξεις. Ναι! έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία αλλά μην το κάνουμε και γιουσουρούμ. Δεν είπαμε να τα πετάξετε απλά εφαρμόζοντας την τεχνική της "συχνής εναλλαγής" θα ξεπεράσετε το σκόπελο.

Φωτιστικά – Φωτισμός.

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πολλές λύσεις σε συνδυασμό με οικονομία και ενεργειακή κατανάλωση. Προτιμήστε τα LED αντί των λαμπτήρων αλογόνου αλλά προσέξτε τη θερμοκρασία χρώματος. Οι ψυχροί λαμπτήρες (~ 5.000 Kelvin ) δίνουν χρώμα ψυχρό- λευκό που είναι καλό για χώρους εργασίας ή για την κουζίνα, αλλά δεν ενδεικειτε για το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο. Αντίθετα τα θερμά LED ( ~ 2.700 Kelvin ) δίνουν ένα ήπιο και αναζωογονητικό χρώμα, ιδανικό για καθιστικά και υπνοδωμάτια. Προτιμήστε τον περιφερειακό φωτισμό με λαμπατέρ και απλίκες παρά ένα κλασικό κεντρικό πολύφωτο. Ένα φωτιστικό δαπέδου, ένας ευλύγιστος βραχίονας για το φως που χρησιμοποιείτε όταν διαβάζετε και ένα-δυο σποτάκια στραμμένα προς τα επάνω, που θα φωτίζουν ενδεχομένως δύο πίνακες, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Η Χλωρίδα στο σπίτι.

χειροποιηματα blog

Το αλεξανδρινό, ο πόθος, η σεφλέρα, το σπαθίφυλλο, το φυλλόδενδρο, η κέντια και ότι άλλο έχετε σκεφτεί μπορεί να δίνουν χρώμα στο χώρο σας και να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα όπως έχετε διαβάσει, όμως προσέξτε να μην εμποδίζουν την κίνηση, το φως και το βλέμμα στο χώρο. Όχι ένα φίκο στο σαλόνι επειδή μας τον έδωσε η κουμπάρα μας. Προσοχή στα σχεδόν νεκρά φυτά με τα μισοξεραμένα - μισομαραμένα φύλλα που αποπνέουν μια αίσθηση εγκατάλειψης. Δεν υπάρχει δε ποιό αποκαρδιωτικό από ένα πιατάκι στη βάση της γλάστρας, γεμάτο άλατα και χώματα που πάνω του περπατούν μυρμήγκια. Άσε που σύμφωνα με το Feng Shui, τα μισοξεραμένα λουλούδια και φυτά φορτίζουν με αρνητική ενέργεια το χώρο.

Χειροποιήματα

Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα Τσάντες, κλειδιά, παλτά, γαλότσες και αθλητικά παπούτσια, φυλλάδια από τα delivery της περιοχής, περιοδικά, βιβλία,

CDs και DVDs, λογαριασμοί και αποδείξεις. Δεν είναι ανάγκη η εικόνα ενός ζωντανού σπιτιού να είναι αυτή της μόνιμης ακαταστασίας από τα «τρέχοντα». Ακούγονται παλαιικοί, αλλά οι όροι πορτμαντό και πορτκλέ δεν επινοήθηκαν τυχαία. Φτιάχτηκαν για να βάζουν τα πάντα σε τάξη. Υπάρχουν αρκετά καλαίσθητα κουτιά και δοχεία για να τα κρύψετε όλα. Οι βιβλιοθήκες και τα ράφια, για να δείχνουν όμορφα χρειάζονται μια σχετική τάξη. Ασε ποιά τα άπειρα καλώδια απο τα PC - Laptop, Printers και πολύμπριζα. Εξαφανίστε τα μέσα σε διακριτικούς σωλήνες ή στερεώστε τα κατά μήκος του τοίχου.

Και γιά το τέλος

"Πάντα, όταν σχεδιάζεις κάτι, να παίρνεις υπόψη τον περιβάλλοντα χώρο: μια καρέκλα σε ένα δωμάτιο, ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι, ένα σπίτι σε μια γειτονιά, μια γειτονιά σε μια πόλη". (Eero Saarinen, 1910-1961, Φιλανδοαμερικανός αρχιτέκτονας).

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά
bottom of page